Je (cloud) data achter slot en grendel?
Veiligheid is één van de meest besproken onderwerpen als het om werken in de cloud gaat. Er zijn argumenten om te zeggen dat de cloud niet veilig is: je weet niet waar je data precies uithangen en hoe weet je zeker dat er geen hacker bij kan?
Back-ups, diefstal en brand
Toch is de cloud in veel ogen juist veiliger dan een lokale server: er wordt altijd (vaak automatisch) een back-up gemaakt, hij kan niet worden gejat en als je kantoor afbrand, is er geen data verloren. Hoe denk je er zelf over? Deelnemers van het project ‘Ondernemen in de cloud’ vertellen in bovenstaande video wat zij er al dan niet veilig aan vinden.
Geheimschrift
In het filmpje wordt ook even ingegaan op de veiligheid van datacentra. En dan wordt er ineens over encryptie gesproken. Dat betekent eigenlijk gewoon dat informatie wordt versleuteld of gecodeerd. Bij dit proces wordt informatie onherkenbaar gemaakt en kunnen alleen degenen die de ‘sleutel(s)’ hebben de informatie weer decoderen.
Code kraken?
Encryptie wordt natuurlijk al lang gebruikt. De meeste mensen denken daar zelf niet over na als ze hun leven het internet op gooien, dus gelukkig zijn bedrijven als Google, Facebook en Dropbox daar al lang mee bezig. Het is tegenwoordig een kernwaarde voor bedrijven die werken met de cloud. Er worden zelfs hackers ingehuurd om te kijken of ze door hun eigen encryptieprocessen heen kunnen komen.
Zelf encrypten
Wat kun je zelf doen om je devices en gegevens te beveiligen door encryptie? Er zijn een hoop (al dan niet gratis) programma’s. Een mooi open source voorbeeld is TrueCrypt: daarmee kun je beveiligde stukken aanbrengen of zelfs hele harde schijven of computers beveiligen. Je kunt het zelfs zo instellen dat je laptop niet opstart zonder je TrueCrypt wachtwoord.
Laat je informeren
Of je nu wel of niet in de cloud werkt, veiligheid van je data opslag gaat boven alles. Het mooie van de cloud is dus dat een aantal belangrijke zaken automatisch al geregeld zijn! Laat je uiteraard altijd goed informeren over hoe jouw cloudprogramma’s beveiligd zijn.
Wilt u meer weten of heeft u vragen over veiligheid in de cloud? Bij deze Linkedin groep worden ze door een expert beantwoord!
In dit artikel staat het nog enigszins genuanceerd vermeld: “er wordt altijd (vaak automatisch) een back-up gemaakt…”. Ik lees vaker, ook op deze site, dat het maken van back-ups een vanzelfsprekendheid is en zelfs een belangrijk voordeel is van het werken in de cloud. Totdat je er als cloud gebruiker achterkomt dat de “gebruikers back-up” je eigen verantwoordelijkheid is en de “systeem back-up” gemaakt wordt indien zich calamiteiten aan de kant van de leverancier voordoen. Een voorstelling van zaken die kostbaar uit kan pakken voor de klant.